Bloggen, hoe begin ik daar aan?

Nadat ik in een vorige post vertelde waarom een blog nuttig kan zijn, wil ik me in deze blogpost focussen op de vraag: “En hoe dan?”. Een goede blog, wat heeft die nu juist in huis? En hoe is een goede blogpost precies opgebouwd?  Na wat online gesnuister en met wat gezond verstand kan ik jullie, en mezelf, de volgende zes tips meegeven:

large_3402221680photo credit: Lívia Cristina cc
1. Bepaal je focus

Denk goed na over het onderwerp van je blog. Het is belangrijk dit af te bakenen zodat een bezoeker weet wat hij kan verwachten. Denk na over je doelgroep en welke content je hen wil aanbieden. Schrijf vanuit een persoonlijke toon, dit is hetgeen je blog uniek maakt!

Zorg dus zeker ook voor unieke content. Het makkelijkste is om te schrijven over je eigen ervaringen binnen een bepaald onderwerp. Kopieer zeker geen teksten van andere artikels! Dit wordt namelijk gestraft door Google, wat een heel negatieve impact heeft op de SEO van je blog.


2. Webcopy voor online lezers

Lezers op het internet zijn ongeduldige wezens. Eenmaal we op een website of blog terecht komen gaan we de pagina zo snel mogelijk scannen om te zien of we er de informatie kunnen vinden die we zoeken.  Hieronder enkele tips voor een scanbare blogpost:

  • Gebruik een duidelijke titel. Een titel mag leuk geschreven zijn, maar zorg dat de belangrijkste keywords er zeker in voorkomen. Dit maakt het onderwerp duidelijk én is goed voor de SEO van je post.
  • Begin met de kern van de zaak zodat de lezer weet wat er in de rest van je post volgt.
  • Beperk je tot één idee per alinea.
  • Maak tussentitels. Zo kunnen bezoekers snel scannen over welke aspecten je het hebt. Maak gebruik van duidelijke keywords en heading tags, voor betere indexeerbaarheid door Google.
  • Voorzie voldoende witruimte. Dit geeft de bezoeker rust bij het lezen van je post.
  • Maak belangrijke woorden eventueel vetgedrukt.
  • Gebruik eenvoudige taal.


3. Gebruik afbeeldingen en filmpjes

Probeer je geschreven content aan te vullen met afbeeldingen en filmpjes, bijvoorbeeld een infographic of Youtube filmpje. Dit zorgt voor afwisseling in je content en illustreert het onderwerp van je post.


4. Gebruiksvriendelijkheid

Zorg voor een goede gebruikservaring. Dit wil zeggen dat bezoekers makkelijk kunnen navigeren op je blog en zo beter kunnen vinden wat ze zoeken. Link naar andere pagina’s in of buiten je blog, voorzie een zoekbalk, maak duidelijke categoriën en voorzie tagwords. Zorg ook dat je website responsive is voor smartphones en tablets.Responsive webdesign


5. Continuïteit en planning

Continuïteit is key! Om interessant te blijven voor je publiek moet je regelmatig nieuwe content posten. Probeer minstens 1 blogpost per week te schrijven. Denk op voorhand na over een contentstrategie (welke onderwerpen ga je behandelen?) en maak een planning. Begin vervolgens aan de voorbereiding van je komende posts. Ga op zoek naar informatie, beeldmateriaal, cijfers,… Als laatste maak je een structuur voor de post. Bepaal de tussentitels en sleutelwoorden zodat je weet hoe je artikel gaat verlopen, nog voor je het begint te schrijven.

Door op voorhand je posts voor te bereiden, weet je waarover je moet schrijven en kan je posts inplannen op een vast tijdstip. Zo zorg je ervoor dat je niet gedemotiveerd geraakt omdat je last-minute iets moet schrijven en niet weet waarover. Ook weten je vaste lezers op deze manier wanneer ze naar je blog kunnen gaan voor nieuwe content.


6. Verspreid je blog en betrek de lezer

Wees trots op hetgeen je geschreven hebt en deel het op sociale media. Zo begin je aan een fanbase en maak je je blog al een beetje bekend .Betrek ook de lezer en roep op tot (inter)actie. Vraag naar feedback zodat je blog echt tot leven komt.

Zo probeer ik in deze blog ook steeds te vragen naar feedback van lezers. Ik wil graag weten of iemand de post nuttig vond, er nog iets aan toe te voegen heeft of nog vragen heeft. Bovendien is niets zo motiverend als positieve reacties van lezers! Neem negatieve reacties altijd met een korreltje zout en probeer er dingen uit te halen waar je van kan leren. Laat je zeker niet demotiveren door één persoon!En last but not least: HAVE FUN WITH IT! Het allerbelangrijkste is nog steeds dat je er plezier in hebt. 🙂

Ook wil ik nog even toevoegen dat het heel belangrijk is om je blog te optimaliseren voor zoekmachines. Aangezien dit een breed onderwerp is, zal ik het later in een nieuwe blogpost bespreken. Vond je deze tips nuttig of heb je er nog iets aan toe te voegen? Laat zeker een comment achter.

Advertenties

One thought on “Bloggen, hoe begin ik daar aan?

  1. Ik was tot een paar dagen geleden nog niet heel bekend met het bloggen dus ben ik gaan onderzoeken wat het nou precies is. Omdat het iets is wat mijn interesse heeft wakker gemaakt en erover denk om er zelf mee te beginnen ben ik gaan zoeken en tijdens mijn speurtocht hier terecht gekomen wat je hebt neergeschreven is heel overzichtelijk en duidelijk en helpt me zeker weer verder op weg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s